Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το EuroVelo στην Ελλάδα (Νational EuroVelo Coordination Center), στην οποία συμμετείχαν η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος και ο Διευθυντής της ΜΚΟ, «Πόλεις για το Ποδήλατο», Σπύρος Παπαγεωργίου.
πηγή: yme.gr
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ομάδα εργασίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το EuroVelo για τις υλοποιούμενες δράσεις και αποφασίστηκε ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των συμμετεχόντων για την ανάπτυξη του Eurovelo, σε επίπεδο περιφερειών και Δήμων.
Το EuroVelo αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό project, δημιουργία της European Cyclists Federation και αφορά τη διασύνδεση Ευρωπαϊκών πόλεων μέσω ενός δικτύου 17 ποδηλατικών διαδρομών συνολικού μήκους 90.000 χλμ. όταν θα έχει ολοκληρωθεί που εξυπηρετούν τόσο τους ταξιδιώτες με ποδήλατο όσο και τους καθημερινούς ποδηλάτες, στις χώρες που διασχίζουν.
Την Ελλάδα διασχίζουν τρεις διαδρομές ΕuroVelo: η διαδρομή EuroVelo 8, που ονομάζεται και “διαδρομή της Μεσογείου” και εισέρχεται από το Ελληνοαλβανικά σύνορα για να κατευθυνθεί μέσω Ρίου – Αντιρρίου στον Κορινθιακό κι από κει, μέσω Σαλαμίνας, στο Πέραμα και τελικά στην Αθήνα.
Η επόμενη γραμμή είναι η EuroVelo 11, που ξεκινά από την Νορβηγία, εισέρχεται από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μέσω Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Λάρισας, Θήβας, Χαλκίδας καταλήγει, ύστερα από σχεδόν στην Αθήνα.
Τέλος η διαδρομή EuroVelo 13, το “Σιδηρούν Παραπέτασμα”, αποτελεί τη μοναδική ποδηλατική «Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης». Πρόκειται για μια εφαπτομενική διαδρομή του πρώην ανατολικού μπλοκ που εισέρχεται από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα, διασχίζει το δήμο Σιντικής και Κάτω Νευροκοπίου, ξαναμπαίνει στην Βουλγαρία μέσω Εξοχής και εισέρχεται και πάλι στην Ελλάδα για να συνεχίσει προς την Τουρκία από τα σύνορα στις Καστανιές.
Δήλωση της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου:
«Η ανάπτυξη του Eurovelo αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατικών διαδρομών που θα διασχίζει και την χώρα μας. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει, από την πρώτη στιγμή, «αγκαλιάσει» το συγκεκριμένο εγχείρημα, θέτοντας σημαντικούς στόχους, οι οποίοι είναι οι εξής:
• Ο έλεγχος και η ανάπτυξη των Διαδρομών
• Η σήμανσή τους, καθώς αυτό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ασφαλή και άνετη μετακίνηση των ποδηλατιστών.
• Η προώθηση του θεματικού (ποδηλατικού) Τουρισμού, μέσω της δημιουργίας ελκυστικών ποδηλατικών διαδρομών που περνούν από φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα.
Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η προώθηση του Eurovelo θα συμβάλλει καθοριστικά, ώστε να «εμπεδωθεί» και στους πολίτες η ποδηλατική κουλτούρα. Εξάλλου, είναι αυτονόητο πως το ποδήλατο βρίσκεται στο επίκεντρο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και της μικροκινητικότητας, συμβάλλοντας στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών αερίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πραγματοποιούνται 4 εκατομμύρια διελεύσεις αυτοκινήτων την ημέρα στην Αθήνα, και ακόμα και το 1% αυτών να γινόταν με ποδήλατο θα προέκυπτε τεράστιο όφελος.
Κλείνοντας, σημειώνω ότι είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον για τις Μεταφορές».
Δήλωση της Υφυπουργού Τουρισμού, Έλενας Ράπτη
«Ο ποδηλατικός τουρισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Τουρισμού, και η χώρα μας έχει δυνατότητες να τον αναπτύξει, ώστε να γίνει πόλος έλξης για όσους αγαπούν και χρησιμοποιούν το ποδήλατο.
Το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Eurovelo θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς και συνεργασίας για την υλοποίηση ουσιαστικών και συντονισμένων δράσεων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των απαραίτητων υποδομών, την ανάδειξη τουριστικών προορισμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την εν γένει προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στη χώρα μας, σε εναρμόνιση και με τους στόχους της Ατζέντας 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη»