ΛΙΜΑΝΙΑ

Προσεγγίστε τις διαδρομές EuroVelo μέσω θαλάσσης
https://www.gtp.gr/RoutesForm.asp
https://www.ferriesingreece.com/

EuroVelo 8 | Η Μεσογειακή διαδρομή

• Λιμάνι Ηγουμενίτσας
Ο λιμένας Ηγουμενίτσας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.
Αποτελεί την κύρια Δυτική θαλάσσια πύλη της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των Νοτίων Βαλκανίων στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και συγκοινωνιακό κόμβο προς στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Ασία. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προσφέρει λιμενικές υποδομές που προωθούν τις συνδυασμένες μεταφορές.
Η Ηγουμενίτσα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Θεσπρωτίας, στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Η πόλη περιβάλλεται από βουνά, αλλά έχει πρόσβαση και σε πανέμορφες αμμώδεις παραλίες, όπως, των Συβότων, του Δρεπάνου και του Μακρυγιαλίου με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά με μήκος 7 χιλιομέτρων. Στην πόλη λειτουργεί αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα από τους Ιστορικούς χρόνους μέχρι τους Βυζαντινούς. Επίσης, η πόλη αποτελεί πλέον και αναπτυσσόμενο προορισμό κρουαζιέρας ως σταθμός για επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τις φυσικές ομορφιές της Θεσπρωτίας αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου και των Ιονίων νησιών.

• Λιμάνι Πάτρας
Το λιµάνι της Πάτρας αποτελεί πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα λιµάνια της Μεσογείου με σύγχρονες λιµενικές υποδοµές, σύγχρονο χώρο cruise terminal και ποιοτικά ολοκληρωµένες υπηρεσίες φιλοξενίας.
Η Πάτρα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, βρίσκεται 215 χλμ. (134 μίλια) δυτικά της Αθήνας. Χτισμένη στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, πάνω στον Πατραϊκό κόλπο, είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την ευρωπαϊκή δύση ευρύτερα.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», που εγκαινιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2004, συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το χωριό Αντίρριο της Αιτωλοακαρνανίας, ενώνοντας έτσι την Πελοπόννησο με τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Η πόλη φημίζεται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μεσογειακού τύπου καρναβάλι της, το Πατρινό καρναβάλι, με πληθώρα εκδηλώσεων και με κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα σατιρικά άρματα, τους χορούς και τις παρελάσεις. Η πόλη της Πάτρας ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006.

• Λιμάνι Πειραιά
Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στη Μεσόγειο θάλασσα αλλά και στον κόσμο. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. (7 μιλίων) ΝΔ του κέντρου της Αθήνας. Η περιοχή του Πειραιά φαίνεται να κατοικείται ήδη από τη νεολιθική περίοδο και έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο ακμής στην κλασική εποχή, όταν ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά σε δήμο, αποτελώντας συγκεκριμένα έναν από τους δήμους του άστεως της αρχαίας Αθήνας και επιλέχθηκε ως το επίνειο της αθηναϊκής πόλης-κράτους. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος παρακμής, όπου ο Πειραιάς ερημώθηκε κατά καιρούς, φτάνοντας μέχρι τον 19ο αιώνα και τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους στην Αθήνα το 1834. Τότε ξεκίνησε μια περίοδος ανάπτυξης της πόλης, με τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της και τον άρτιο πολεοδομικό της σχεδιασμό, με βάση το σύστημα που εφάρμοσε ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος στο σχεδιασμό του αρχαίου Πειραιά, που αποτελεί πρότυπο πολεοδομικού σχεδιασμού μέχρι και σήμερα. Ο Πειραιάς φιλοξένησε αθλητικές διοργανώσεις και στους δύο Ολυμπιακούς αγώνες που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα, το 1896 και το 2004.

• Λιμάνι Κέρκυρας
Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις ηπειρωτικές ακτές. Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα, από τους μυθολογικούς ακόμη χρόνους, γεμάτη μάχες και κατακτήσεις από την αρχαιότητα έως τον Μεσαίωνα, με κάστρα διάσπαρτα σε ολόκληρο το νησί, που υποδηλώνουν τη σημαντική στρατηγική του θέση. Το 2007, η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το νησί αποτελεί δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό χάρη στο εξαιρετικό φυσικό του κάλλος, την πλούσια πολιτιστική του ιστορία αλλά και τη γαστρονομική πρόκληση της Κερκυραϊκής κουζίνας.

• Λιμάνι Ζακύνθου
Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα «Τζάντε», είναι το τρίτο σε έκταση νησί των Ιονίων νήσων. Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) και 8,5 ναυτ. μίλια από το πλησιέστερο βόρεια σε αυτή Ιόνιο νησί, την Κεφαλλονιά. Μοναδικής σπανιότητας φύση χαρακτηρίζει το νησί, που φημίζεται για τις σπηλιές και τις αψίδες που σχηματίζουν οι διαβρωμένοι βράχοι του.
Η Ζάκυνθος αποτελεί γενέτειρα του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού (1798–1857), ο οποίος υπήρξε κεντρική φυσιογνωμία της Επτανησιακής Σχολής γραμμάτων και τεχνών, το πρώτο ελληνικό καλλιτεχνικό ρεύμα με σαφείς δυτικοευρωπαϊκές επιρροές, το οποίο εμφανίστηκε στα Επτάνησα στα μέσα του 17ου αιώνα και διήρκεσε μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα περίπου.

EuroVelo 11 | Η διαδρομή της Ανατολικής Ευρώπης

• Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί την πύλη προς την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου, με έναν από τους μεγαλύτερους επιβατικούς σταθμούς στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο.
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, βρίσκεται στο Θερμαϊκό Κόλπο, στην ΒΔ άκρη του Αιγαίου, ενώ από ξηράς, οριοθετείται στα δυτικά από το δέλτα του ποταμού Αξιού. Φημίζεται για την έντονη πολιτιστική ζωή της, ενώ η ίδρυσή της τοποθετείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αι., από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας. Υπήρξε σπουδαία μητρόπολη στα ρωμαϊκά χρόνια και μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα από την Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή περίοδο, αλλά και  σε μνημεία που συνδέονται με τη Ρωμαϊκή, Οθωμανική και Ιουδαϊκή ιστορία, η Θεσσαλονίκη είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

• Λιμάνι Πειραιά
Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στη Μεσόγειο θάλασσα αλλά και στον κόσμο. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. (7 μιλίων) ΝΔ του κέντρου της Αθήνας. Η περιοχή του Πειραιά φαίνεται να κατοικείται ήδη από τη νεολιθική περίοδο και έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο ακμής στην κλασική εποχή, όταν ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά σε δήμο, αποτελώντας συγκεκριμένα έναν από τους δήμους του άστεως της αρχαίας Αθήνας και επιλέχθηκε ως το επίνειο της αθηναϊκής πόλης-κράτους. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος παρακμής όπου ο Πειραιάς ερημώθηκε κατά καιρούς, φτάνοντας μέχρι τον 19ο αιώνα και τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους στην Αθήνα το 1834. Τότε ξεκίνησε μια περίοδος ανάπτυξης της πόλης, με τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της και τον άρτιο πολεοδομικό της σχεδιασμό με βάση το σύστημα που εφάρμοσε ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος στον σχεδιασμό του αρχαίου Πειραιά, που αποτελεί πρότυπο πολεοδομικού σχεδιασμού μέχρι και σήμερα. Ο Πειραιάς φιλοξένησε αθλητικές διοργανώσεις και στους δύο Ολυμπιακούς αγώνες που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα, το 1896 και το 2004.

• Λιμάνι Σκιάθου
Η Σκιάθος είναι ένα από τα νησιά των Σποράδων, ανατολικά της χερσονήσου του Πηλίου στη Μαγνησία και δυτικά του νησιού της Σκοπέλου.
Οι όμορφες παραλίες της με τα κρυστάλλινα νερά, το φυσικό καταπράσινο τοπίο, τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και οι φιλόξενοι κάτοικοι, είναι παράγοντες που καθιστούν το νησί τουριστικό προορισμό. Από το Λιμάνι της Σκιάθου αναχωρούν τακτικά πλοία για τον Άγιο Κωνσταντίνο αλλά και τον Βόλο και η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες.

• Λιμάνι Βόλου
Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, κτισμένος στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού, στους πρόποδες του πανέμορφου βουνού των Κενταύρων του Πηλίου. Αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας, στα 330 χλμ. (205 μίλια) βόρεια της Αθήνας και στα 220 χλμ. (137 μίλια) νότια της Θεσσαλονίκης. Ο Βόλος είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο που φιλοξενεί συνέδρια, εκθέσεις και μεγάλες πολιτιστικές, επιστημονικές και αθλητικές διοργανώσεις, με το λιμάνι του να συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Η περιοχή του Βόλου, η αρχαία Μαγνησία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Οι νεολιθικοί οικισμοί που ανακαλύφθηκαν στα κοντινά χωριά Σέσκλο και Διμήνι χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ., ενώ η πολιτισμική παρουσία στο χώρο συνεχίζεται αδιάκοπη μέχρι σήμερα.

EuroVelo 13 | Tο Σιδηρούν Παραπέτασμα

• Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί την πύλη προς την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου, με έναν από τους μεγαλύτερους επιβατικούς σταθμούς στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο.
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, βρίσκεται στο Θερμαϊκό Κόλπο, στην ΒΔ άκρη του Αιγαίου, ενώ από ξηράς οριοθετείται στα δυτικά από το δέλτα του ποταμού Αξιού. Φημίζεται για την έντονη πολιτιστική ζωή της, ενώ η ίδρυσή της τοποθετείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αι., από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας. Υπήρξε σπουδαία μητρόπολη στα ρωμαϊκά χρόνια και μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα από την Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή περίοδο, αλλά και  σε μνημεία που συνδέονται με τη Ρωμαϊκή,  Οθωμανική και Ιουδαϊκή ιστορία, η Θεσσαλονίκη είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •